Erhvervslivet har brug for investeringer i infrastrukturen nu

Motorvej  trafik  biler


Erhvervslivet i Viborg kommune skal have de samme betingelser som i resten af landet og har akut brug for, at der planlægges investeringer i både

  • en opgradering af Rute 26 til Aarhus

  • og i en Hærvejsmotorvej

Sådan siger Erhvervsdirektør Henrik Hansen, VIBORGegnens Erhvervsråd, og han fortsætter:

I den seneste DI undersøgelse omkring erhvervsklimaet i Viborg Kommune, scorer Viborg naturligvis – og endnu en gang – lavt på infrastruktur, og samtidig smitter den dårlige infrastruktur af på Viborgs generelle erhvervsimage.

Derfor er det mere vigtigt end nogensinde, at der i de kommende infrastruktur-forhandlinger, som Transportministeren snart igangsætter, planlægges investeringer til gavn for Viborg. Det gælder Rute 26 til Aarhus, og det gælder en ny Hærvejsmotorvej. Erhvervslivet i Viborg kommune skal have de samme betingelser som i resten af landet.

Vi bliver ofte bedt om at prioritere de to projekter, for som politikerne siger: ”I kan ikke få begge dele”. Men det korte svar er, at vi har akut brug for begge!

Rute 26
Sammenlignet med Randers, Silkeborg, Herning og Horsens, så har vi den suverænt dårligste forbindelse til Aarhus. Det vil sige, at vores adgang til den arbejdskraft, der uddannes i Aarhus, er dårligere end vores søsterbyer, og vores adgang til at kunne afsætte varer via Aarhus Havn er dårligere end for erhvervslivet i de nævnte byer. Det er endda på trods af, at Viborg er den af byerne, der har flest arbejdspladser efter Aarhus – ca. 50.000.

Rute 26 projektet har været grydeklart siden 2011, hvor der blev lavet VVM, men 10 år efter er der intet sket, og trafikforholdene er blevet værre og værre. Det betyder, at flere fra Viborg tager den væsentligt længere tur over Silkeborg for at få lidt af vejen på motorvej – det betyder flere km og mere CO2 – i hvert fald indtil vi alle kører grønt. Og bare lige for at sætte trumf på, så er tog- og busforbindelse mellem Viborg og Aarhus ekstremt ringe, så det er ikke et godt alternativ.

Hærvejsmotorvejen
Når det gælder Hærvejsmotorvejen, så er det langt fra ”blot” et Viborg projekt, for det har en stor og positiv national betydning.

Det aflaster Vejlefjord Broen og E45, det giver eksportvirksomheder bedre konkurrencevilkår, det giver et bedre grundlag for Billund Lufthavn samt for erhvervs- og turismeudvikling i hele Vestdanmark.

Samfundsforrentningen er 5,4 % for det samlede projekt fra Haderslev til Rørbæk/Sønderup – en forrentning der er bedre end de fleste udvidelsesfaser på E45. Projektet vil bestemt gavne Viborg Kommune, men også resten af landet.

Industrikæmper og organisationer i stærk appel om politisk beslutning
For at understrege at der er tale om et projekt til gavn for hele landet, er der netop udgivet et nyt materiale, hvor et bredt erhvervsliv sammen med fagbevægelsen og 31 borgmestre i fællesskab kæmper for den nye vejforbindelse ned gennem det centrale Jylland.

Du kan finde materialet på Hærvejskomitéens hjemmeside Hærvejsmotorvej.nu